hity na MAXXa
hity na MAXXa

Domowe jagodzianki według przepisu Ewy Wachowicz

Sezon na jagody właśnie się zaczął, a to oznacza jedno - czas na domowe jagodzianki! Ewa Wachowicz, znana z przepisów łączących tradycję z nowoczesnością, podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie tych drożdżowych pyszności. Sprawdź, jak łatwo możesz cieszyć się smakiem lata, nie wychodząc z domu.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Składniki:

Ciasto:
  - 550 g mąki
  - 30 g świeżych drożdży
  - 1 szklanka mleka
  - 100 g masła
  - 4 łyżki cukru
  - 2 jajka
  - 1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania:
  - żółtko

Kruszonka:
  - ½ szklanki mąki krupczatki
  - 2 łyżki cukru pudru
  - 50 g masła

Owoce:
  - jagody
  - ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  - 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie masy: Mleko wlać do garnka, dodać masło i cukier. Podgrzać, ale nie zagotować.
2. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić. W osobnej misce przygotować kruszonkę z mąki krupczatki, cukru pudru i masła.
3. Nadzienie: Wodę z borówek zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i borówki. Mieszać do zgęstnienia.
4. Wyrośnięcie ciasta: Do mąki z zaczynem dodać jajka, cukier waniliowy, resztę mleka z masłem i cukrem. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
5. Formowanie i pieczenie: Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, nadziewać je borówkami, posypać kruszonką i piec do złocistego koloru.

Źródło: ewawachowicz.pl/przepisy

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka na sucho robią furorę w sieci!
Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Przepis na ekspresowe ogórki małosolne z woreczka na sucho robi aktualnie furorę w sieci. Zobacz, jak je przyrządzić.

Oceń ten artykuł 0 0