„Dzień jagodzianki”
2 lipca obchodzimy nieformalne święto — „dzień jagodzianki”, zainicjowane przez Basię Starecką, znaną również jako Nakarmiona Starecka. To święto ma na celu podkreślenie wyjątkowości drożdżowego wypieku, jej miejsca w polskiej kuchni oraz potencjału, jaki niesie na arenie międzynarodowej.
Jagodzianka na nie zasługuje. Jest niezwykłym deserem na kulinarnej mapie świata — mówi Basia Starecka dla Noizz.
Jagodzianki to nie tylko deser, ale także symbol zmian, jakie zaszły w polskiej kuchni. Mogą godnie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej, stając obok takich ikon jak francuskie croissanty czy włoska babka panettone.
Nawet 31 zł za jagodziankę
Cena jagodzianek może przyprawić o zawrót głowy — w niektórych miejscach sięgają one nawet 31 zł za sztukę. Co wpływa na tak wysokie ceny? Miłośniczka wypieku tłumaczy, że wszystko rozchodzi się o wysoki koszt produktów, zmiany klimatu, brak rąk do pracy przy zbiorze jagód, a także problemy, z którymi w tej chwili mierzy się gastronomia. Do tego należy doliczyć marżę narzucaną przez markę, szczególnie w miejscach modnych i często fotografowanych.
Jagodzianka stała się symbolem luksusu, na który wielu jest gotowych sobie pozwolić. Czy cena jest adekwatna do jakości? To pytanie pozostawiamy otwarte.