GIS ostrzega. Pałeczki salmonelli w jajkach!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publicznej, w którym poinformował, że w jednej z partii jaj znanego producenta wykryto bakterie Salmonella spp. Zanieczyszczona partia jest wycofywana ze sprzedaży. Sprawdź szczegóły!

Salmonella w jajkach

W czwartek 17 grudnia Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje w nim, że w wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną w jednej z partii produktu "Jaja kurze ściółkowe" wykryto obecność bakterii Salmonella spp. zarówno na skorupkach, jak i w treści jaj.

Szczegóły dotyczące produktu:

Rozpoczęto proces wycofywania zanieczyszczonej partii ze sprzedaży. Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

GIS ostrzega i zaleca, aby nie spożywać jaj z wyżej wskazanej partii, w szczególności na surowo. Należy pamiętać, że bakterie mogą łatwo zostać przeniesione ze skorupek jaj na inne powierzchnie. Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii, mogą dokonać zwrotu jaj wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) w dowolnym sklepie sieci Stokrotka i otrzymają zwrot środków.

 

Autor: Konrad Lubaszewski

Komentarze
Czytaj jeszcze: