Salmonella w jajkach
W czwartek 17 grudnia Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje w nim, że w wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną w jednej z partii produktu "Jaja kurze ściółkowe" wykryto obecność bakterii Salmonella spp. zarówno na skorupkach, jak i w treści jaj.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Jaja kurze ściółkowe.
- Kod na skorupkach jaj: 2PL 14131317
- Nr partii: 21.12.2020.O8
- Termin przydatności do spożycia: 21.12.2020 r.
- Producent: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
- Ferma, z której pozyskano jaja: Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
- Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka
Rozpoczęto proces wycofywania zanieczyszczonej partii ze sprzedaży. Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
GIS ostrzega i zaleca, aby nie spożywać jaj z wyżej wskazanej partii, w szczególności na surowo. Należy pamiętać, że bakterie mogą łatwo zostać przeniesione ze skorupek jaj na inne powierzchnie. Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii, mogą dokonać zwrotu jaj wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) w dowolnym sklepie sieci Stokrotka i otrzymają zwrot środków.