Ostrzeżenie GIS - pałeczki salmonelli na skorupkach jaj
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z stwierdzeniem pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt - JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
- Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
- Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
- Producent - Ferma "Złote Jajko", 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
- Zakład pakowania jaj - Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
Produkt wycofany ze sprzedaży
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wyniku badania Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu - właściwego ze względu na siedzibę producenta, Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie - właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj.
Poinformowany został również "EUROCASH" Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Żródło: Twoje Zdrowie RMF24.pl