Salmonella w mięsie drobiowym!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa.
Szczegóły dotyczące produktów wycofanych z obrotu
Podjęto działania mające na celu wycofanie kwestionowanych partii produktu, które nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
Numer partii: 2050618
Data mrożenia: 06.05.2020
Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań
Konsumenci proszeni są o niespożywanie produktów z wyżej wymienionych partii, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Obróbce cieplna minimalizuje prawdopodobieństwo zakażenia, jednak istnieje ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Autor: Konrad Lubaszewski