GIS ostrzega: Salmonella w mięsie drobiowym

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu produktu "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G". Podczas kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Weterynaryjną wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Konsumenci proszeni są o niespożywanie kwestionowanych partii produktu.

Salmonella w mięsie drobiowym!

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa.

Szczegóły dotyczące produktów wycofanych z obrotu

Podjęto działania mające na celu wycofanie kwestionowanych partii produktu, które nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G

Numer partii: 2050618

Data mrożenia: 06.05.2020

Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020

Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363

Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

 

Konsumenci proszeni są o niespożywanie produktów z wyżej wymienionych partii, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Obróbce cieplna minimalizuje prawdopodobieństwo zakażenia, jednak istnieje ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Autor: Konrad Lubaszewski

Komentarze
Czytaj jeszcze: