Salmonella w mięsie z indyka
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne. Podczas działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w 4 na 5 badanych próbek mięsa z indyka marki „Morliny” wykryto Salmonella z gr. O7.
Szczegóły produktu:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Jak czytamy w komunikacie:
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
GIS zaleca więc nie spożywać mięsa z wyżej wymienionych partii, w szczególności bez prawidłowej obróbki termicznej oraz informuje by w przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu objętego w komunikacie, skontaktować się z lekarzem.
Autor: Aleksandra Biłas