Gorączka – przyczyny, prawidłowa temperatura
Gorączka to jeden z podstawowych mechanizmów obronnych naszego ciała. To reakcja organizmu na atak czynników zakaźnych i naturalne wsparcie dla układu odpornościowego w walce z bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami, itp. Gorączka to podwyższenie temperatury ciała - do minimum 38°C. Stan gorączkowy może powodować m.in. uszkodzenie białek w komórkach nerwowych.
Za optymalną i prawidłową temperaturę ciała uznaje się wartość 36,6 stopni(nie powinniśmy się też niepokoić gdy termometr będzie wskazywał zakres między 36,5°C, a 37°C). Jednak warto pamiętać o tym, że wpływ na nią ma wiele czynników:
- rytm dobowy(temperatura ciała jest najniższa rano i w nocy – wieczorem nawet zdrowy człowiek będzie mieć wyższą temperaturę – to związane jest ze zmieniającym się w czasie doby poziomem kortyzolu we krwi),
- miejsce pomiarowe,
- proces metaboliczny,
- poziom aktywności fizycznej,
- wiek
- płeć – u kobiet zwiększa się podczas menstruacji i w ciąży.
Gorączka – reakcje organizmu
Gorączka w organizmie może pojawić się z wielu powodów. Jaki ma wpływ na funkcjonowanie naszego ciała? Co powoduje podwyższona temperatura?
- przyspieszenie akcji serca, co skutkuje zmęczeniem i osłabieniem,
- przyspiesza powstawanie przeciwciał,
- przyspiesza metabolizm, nawet o 14%,
- spowalnia trawienie i przyswajanie tłuszczy – organizm, który walczy z gorączką zmniejszają produktywność układu pokarmowego,
- nadmierne pocenie się przy podwyższonej temperaturze powoduje zwiększenie magazynowania wody – może pojawić się opuchlizna,
- często odczuwamy dreszcze - w trakcie gorączki mięśniach szkieletowych wytwarzane jest ciepło.
.
Gorączka - domowe sposoby
- zimne okłady - ręcznik nawilżamy zimną wodą i przykładamy np. do głowy, zmieniając go co 15 minut,
- naturalne napoje, które wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe:
- napar z imbiru, miodu i cytryny,
- napary z ziół, np. kwiat lipy, czarny bez, owoce dzikiej róży, owoce maliny, pączki topoli,
- herbata z cytryną i sokiem z malin,
- napój z mleka, czosnku i miodu,
- gorący rosół,
- ciepła kąpiel - temperatura wody powinna być o 1 lub 2 stopnie niższa niż temperatura ciała, by nie wywołać szoku.
W czasie gorączki omowe sposoby nie zastąpią konsultacji ze specjalistą. Należy stosować je wraz z leczeniem farmakologicznym.
Należy pamiętać o tym, że w czasie podwyższonej temperatury należy szczególnie dbać o nawodnienie organizmu i lekkostrawną, pełnowartościową dietę.
Autor: Katarzyna Solecka