Domowe antybiotyki
Natura dostarcza nam wiele składników, które mogą działać jak naturalne antybiotyki. Warto je wykorzystać w naszej codziennej diecie, aby wspomóc organizm w walce z różnymi infekcjami. Pamiętajcie jednak, że naturalne antybiotyki nie zastąpią leczenia tradycyjnymi lekami w przypadku poważnych infekcji. Zawsze w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Naturalne antybiotyki to czosnek, miód, cebula i... co jeszcze? Fot. shutterstock.com
Czosnek
Czosnek - ten mały, ale potężny składnik kulinarny, jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Jego historia sięga czasów, gdy przemysł farmaceutyczny był jeszcze w powijakach, a czosnek był najczęściej stosowanym lekiem na grypę. To niewielkie warzywo swoje zdumiewające właściwości lecznicze zawdzięcza mieszaninie pochodnych siarkowych. Kiedy zgniatamy czosnek, uwalnia się silnie zapachowy i bakteriobójczy związek - allicynę. Ten niezwykle skuteczny antybiotyk jest w stanie zwalczyć szereg infekcji bakteryjnych.
Miód
Miód to kolejny wspaniały naturalny antybiotyk. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, lizozymom, inhibinie i apidycynie. Miód działa na gronkowce i paciorkowce, a także na laseczki wąglika czy prątki gruźlicy.
Imbir
Imbir to kolejny składnik naszej kuchni, który jest naturalnym antybiotykiem. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadkach zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Zwalcza on takie patogeny jak salmonella, listeria czy campylobacter, które są częstą przyczyną problemów z żołądkiem. Dlatego imbir często dodaje się do sushi, które zawiera surową rybę.
Cebula
Cebula to następny na naszej liście naturalny antybiotyk. Podobnie jak czosnek, jest skutecznym wrogiem bakterii, dzięki związkom lotnym, które są uwalniane podczas krojenia. Cebula jest niezastąpiona w walce z zakażeniami przewodu pokarmowego i jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu nieżytu górnych dróg oddechowych.
Chrzan
Świeży chrzan to kolejny naturalny antybiotyk, który zabija bakterie, wirusy i grzyby. Zawdzięcza to m.in. fitoncydom czy lizozymowi. Chrzan sprawdza się w postaci syropu przy leczeniu infekcji dróg oddechowych. Można go też stosować przy kaszlu czy zapaleniu oskrzeli.
Autor: Katarzyna Solecka