Szaszłyki z łososia z warzywami - składniki
Na porcję dla dwóch osób należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- filet z łososia 200g
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 cytryna
- oliwa
- sól i pieprz
Oczywiście przepis można urozmaicać o inne warzywa - ważne jest to, by na szaszłyku znajdowały się składniki, które odpowiadają naszym kubkom smakowym.
Szaszłyki z łososia z warzywami - jak przyrządzić?
Oczywistą sprawą jest fakt, że smak dań zależny jest od jakości produktów. Warto więc zadbać o to, by ważywa były dojrzałe i słodkie, a ryba świeża - to gwarancja pyszności tej prostej potrawy. Jak ją przygotować?
Warzywa myjemy, następnie papryki kroimy w grube kostki, a cukinię w cienkie plastry. Łosoś powinien być równiez pokorojony w odpowiednie kawałki - przed grillowaniem pamiętajmy o uprzednim usunięciu ewentualnych ości.
Tak przygotowane produkty nadziewamy na szpadki - naprzemiennie warzywa i rybę. Kolejnym krokiem jest posmarowanie szaszłyków oliwą i pokoropienie ich sokiem z cytryny. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Ostatnim etapem jest grillowanie.
Danie jest gotowe, gdy warzywa są jeszcze jędrne - a łosoś miękki.
Magda Gessler zaznacza, że tak powinno być, a jeżeli chcemy, by warzywa były bardziej miękkie - wystarczy przed grillowniem posolić je i zostawić na kilkanaście minut.