hity na MAXXa
hity na MAXXa

Jak prawidłowo kroić pomidora? Nie wszycy wiedzą, jak to robić!

Czy pomidora można kroić źle? Oczywiście, że każdy wykonuje tę czynność tak, jak mu wygodnie. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów ma więcej "zalet"... Niektórych ta metoda może zaskoczyć!

Jak kroić pomidora?

Odpowiedź jest prosta: “w poprzek”. Co to jednak znaczy “w poprzek”?

Pomidora należy położyć na boku, a następnie nożem z ząbkami pokroić w poprzek, rozpoczynając od tyłu. Jest to jedyny sposób, który pozwoli nam pokroić go na plastry, pozbawione znienawidzonych przez wszystkich białych, twardych części. Ponadto, dzięki temu sposobowi, pomidorowy miąższ zostanie w plasterku, a nie wypłynie cały na deskę, czy kuchenny blat, (jak to niestety często się dzieje, gdy kroi ktoś niewtajemniczony), ponieważ wewnętrzne struktury pomidora zostaną zachowane i będą utrzymywać go w całości.

Dodatkowo, krojąc pomidora w ten oto sposób, uzyskamy, oprócz wspomnianych korzyści funkcjonalnych, także te estetyczne. Środki naszych plasterków przybiorą wręcz finezyjne kształty idealnej rozety, które na pewno będą się znakomicie prezentować na kanapce, czy na talerzu na śniadaniowym stole, zaraz obok bielutkiej mozzarelli i zielonej bazylii.

Do czego jeszcze możemy użyć idealnie pokrojonych plastrów pomidora?

Oto kilka pomysłów, jak ciekawie je przyrządzić - sprawdzą się świetnie jako przekąska na grilla, czy delikatny lunch podczas letnich pikników:

Pomidory z grilla z serem

  • Przygotuj idealnie pokrojone plastry z 4 pomidorów (porcja dla 4 osób), a następnie 5 dag orzeszków pinii upraż na patelni na sucho.
  • Wymieszaj 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego z małą ilością wody, a następnie dodaj 3 łyżki majonezu.
  • Na wyłożonej folii aluminiowej ułóż plastry pomidorów oraz pokrojony również na plastry chudy biały ser (10 dag).
  • Całość posyp prażonymi orzeszkami pini i 2 łyżkami posiekanych świeżych ziół.
  • Na koniec polej całość 3 łyżkami oliwy z oliwek, zawiń folię i piecz na rozgrzanym grillu kilkanaście minut.
  • Dodaj sos czosnkowy i gotowe!

Tosty z mozzarellą i pomidorami

  • Oprócz naszych idealnie pokrojonych plastrów z 2 sztuk pomidorów (porcja dla 2 osób) przygotuj 100 g startej mozzarelli.
  • Następnie opiecz 6 kromek tostowych w tosterze i posmaruj je majonezem.
  • Na pieczywo wyłóż pomidory i posyp je mozzarellą oraz 1 sztuką rozkruszonej przyprawy czosnkowej.
  • Włóż wszystko do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 4-5 minut.

Grzanki z kozim serem i pomidorami

  • Plastry z 4 sztuk pomidorów ułóż na papierze pergaminowym i posyp listkami rozmarynu (1 sztuka) i tymianku (2 sztuki).
  • Oprósz czosnkiem mielonym i polej 2 łyżkami oliwy.
  • Potem włóż całość do piekarnika (150 stopni) na 1 godzinę.
  • 8 kromek bułek paryskich skrop 2 łyżkami oliwy, natrzyj 2 ząbkami czosnku i na każdą wyłóż plaster koziego sera.
  • Podgrzewaj w piekarniku aż do lekkiego roztopienia sera, a następnie wyłóż plastrami pieczonego pomidora.

Przygotowanie: Zuzanna Nepelska

Piernik pomidorowy. Pyszny i prosty przepis na święta
Piernik pomidorowy dla tych, którzy jeszcze go nie próbowali, może wydawać się pomysłem szalonym. Ci jednak, którzy już go kiedyś piekli, na pewno mają same smaczne wspomnienia. Zobaczcie, jak przygotować to proste, a zarazem pyszne ciasto.

Polska "pomidorówka". Klasyka na talerzu
Zupa pomidorowa, inaczej zwana "pomidorówką" to jedna z ulubionych zup Polaków. Jedni jedzą ją z makaronem, inni z ryżem a niektórzy nawet z domowymi kluskami. Mamy dla Was przepis na "pomidorówkę", która będzie idealnie smakować...

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe z fetą!
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Jest idealna na upalne dni - nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. Spróbujcie gazpacho pomidorowo-arbuzowego z fetą. Gwarantujemy niesamowite orzeźwienie!

Oceń ten artykuł 0 0