Nie od dziś wiadomo, że niemal na wszystko swoje tajne sposoby mają nasze babcie. Od naturalnych sposobów na trawienie, oczyszczenie, stres, czy odporność po... "odmulanie" karpia. Wielu osobom, które zmierzyły się z przygotowaniem potraw z karpia mogło się zdarzyć, że ich danie pachniało mułem. Jak tego uniknąć przed wigilijną kolacją? Sprawdźcie!
zdjęcie ilustracyjne/shutterstock.com
Jak porzygotować pysznego karpia?
Karp to dla wielu osób symbol wigilijnej kolacji. W niektórych domach to tradycja, która łączy się nierozerwalnie ze świętami Bożego Narodzenia. Niestety, czasem zdarza się, że nasza potrawa ma nieprzyjemny zapach mułu czy błota. Jak się go pozbyć? Co zrobić, by nasze danie cieszyło podniebienie a nie rozczarowywało niechcianym posmakiem? Jest kilka rozwiązań - mleko, warzywa czy cytryna mogą nam pomóc. Mamy dla Was trzy proste i skuteczne sposoby, które stosowały już nasze babcie.
Karp bez posmaku mułu. Trzy proste sposoby!
- Pierwszy z nich jest banalnie prosty i bardzo skuteczny – rybę, którą chcemy podać na Wigilii wystarczy włożyć do półmiska, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego smaczku mułu.
- Drugi sposób wymaga odrobinę więcej zaangażowania, bo trzeba skroić cebulę w talarki. Następnie należy obłożyć karpia dość dokładnie przygotowanymi wcześniej plastrami, posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Trzecim sposobem jest obłożenie ryby warstwami startych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i czosnku. Po kilku godzinach „leżenia” karpia w takim towarzystwie niemiły posmak również powinien zniknąć.