hity na MAXXa
hity na MAXXa

Lekkie jaja faszerowane ziołami. Jak je zrobić? Sprawdź przepis Magdy Gessler!

Jajka faszerowane ziołami to zdecydowanie lżejsza forma jajecznej przekąski. Tradycyjnie ten rodzaj dania jest smażony, więc w świąteczne menu warto wprowadzić również zmodyfikowane wersje - delikatniejsze dla żołądka. Mamy przepis - to proste i szybkie w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski dla gości? W szaleństwie świątecznych przygotowań zostało Ci niewiele czasu na kuchenne rewolucje? Potrzebujesz sprawdzonych receptur? Mamy coś dla Ciebie! Sprawdź przepis od Magdy Gessler na wielkanocne jajka faszerowane ziołami!

Jaja faszerowane ziołami - składniki

  • 4 jajka
  • szklanka rzeżuchy 
  • pół pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 50 g miękkie masło 50 g
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i kolorowy pieprz do smaku

Jajka faszerowane ziołami - jak zrobić?

Jeżeli mamy już wszystkie składniki - na początek gotujemy jaja na twardo i studzimy je w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy na pół. Następnie wyjmujemy żółtka.

"Serce" jajek miksujemy z kurkuma, masłem i majonezem. Później siekamy pół rzeżuchy i koperek, by potem wymieszać to z masą żółtkową. Całość doprawiamy pieprzem i solą. I ewentualnie - do smaku - możemy dodać więcej majonezu.

Z tak powstałego farszu formujemy kuleczki i dopasowujemy do połówek białka. Pozostałą część rzeżuchy myjemy i dokładnie suszymy, by następnie udekorować nią przygotowane wcześniej faszerowane jajka.

Oceń ten artykuł 0 0