Przez żołądek do serca
„Nie mogę zasnąć ponieważ nie wiem co ugotować mojemu Ukochanemu na przeprosinowy obiad… nie jadamy owoców morza, a ma to być coś wspaniałego. Pomocy” – skomentowała zdjęcie jedna z Internautek. Fanka, która również zmagała się z niemałą zagwozdką, nie musiała długo czekać na dobrą radę restauratorki. Odpowiedź była prosta: „Pierogi z kaczką i śliwkami smażonymi”.
Tego typu pierogi Gessler zaproponowała już kiedyś w „Kuchennych Rewolucjach”. Głaszczące podniebienie nadzienie z kaczki, z dodatkiem majeranku i czosnku z dodatkiem śliwek może ucieszyć najbardziej zagniewany żołądek. "Dziki Dwór z kaczką" ma tę pozycję w swoim menu. Jaki jest przepis na „przeprosinowy” przysmak?
Pierogi z kaczką wg Magdy Gessler
Farsz z kaczki:
300 g mięsa z kaczki ugotowanego jak do rosołu;
warzywa z rosołu, w którym gotowała się kaczka (marchew, por, seler, pietruszka);
1 cebula;
sól, pieprz, czosnek, majeranek;
Ciasto na pierogi z kaczką:
1 kg mąki;
2 łyżki masła;
Sól;
gorąca woda (tak, by ciasto miało odpowiednia konsystencję)
Dodatkowo:
Podsmażone na maśle śliwki węgierki