Tajniki diety Perfekcyjnej Pani Domu
Małgorzata Rozenek-Majdan ostatnio pozbyła się ze swojej diety produktów pochodzenia zwierzęcego. O swoich nawykach żywieniowych i diecie wegetariańskiej diecie postanowiła opowiedzieć na swoim blogu. Dlaczego zrezygnowała z mięsa? Jakie dietetyczne tricki stosuje? I jak wygląda jej codzienny jadłospis? Sprawdźcie!
"Jakiś czas temu przeszłam na wegetarianizm. Decyzja ta wynikała ze świadomości tego, jaki wpływ ma zła dieta na moje zdrowie" - przyznaje.
W swojej wypowiedzi na temat zalet diety pozbawionej mięsa, Rozenek-Majdan postanowiła w wyczerpujący sposób przedstawić argumenty, które były dla niej istotne podczas podejmowania decyzji o przejściu na wegetarianizm:
"Gdy odstawiłam mięso, zaczęłam uważniej przyglądać się swojej diecie, można powiedzieć, że po odstawieniu mięsa kolejnym naturalnym dla mnie krokiem było wykluczenie przetworzonego cukru z diety oraz stopniowe ograniczenie nabiału. Tak naprawdę, gdy decydujemy się wykluczyć mięso, powinniśmy bardziej niż powierzchownie zagłębić się w tematykę żywienia. Zaczynamy częściej czytać etykiety i zwracać uwagę na skład spożywanych potraw. Dzięki temu jesteśmy bardziej świadomymi ludźmi, którzy zdrowiej się odżywiają.
Oczywiście nie mówię tutaj, że każdy produkt wegański czy wegetariański jest zdrowy, bo wraz z rozwojem fast foodów powstały także alternatywy dla osób niejedzących mięsa. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna pozwala nam na dostarczenie większej ilości minerałów niż tak samo kaloryczna dieta zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego. A co za tym idzie drogie Panie żywność wegetariańska charakteryzuje się przede wszystkim bardzo niską gęstością energetyczną, czyli małą zawartością kalorii dlatego świetnie sprzyja odchudzaniu".
Żywieniowe nawyki Małgorzaty Rozenek-Majdan
Perfekcyjna Pani Domu postanowiła również pokazać swoim fanom, że życie bez mięsa nie jest dla niej trudne czy uciążliwe. Sama przyznaje, że teraz je z większą świadomością. W swoim wpisie postanowiła zdradzić fanom, jak wygląda jej codzienne odżywianie. Od czago zaczyna dzień? Jakie dania wybiera? Jak wygląda jej tygodniowy jadłospis? I czy stosuje jakieś dodatkowe sztuczki dietetyczne?
"Każdy dzień rozpoczynam od szklanki wody z cytryną. Następnie do śniadania zawsze pije kawę z mlekiem roślinnym. Gdy nie mam czasu zjeść śniadania w domu, to korzystam z gotowych owsianek. Wystarczy zalać je wrzątkiem. Wybieram te z prostym składem i bez dodatkowej zawartości cukru. Jest to szybka i łatwa alternatywa do ciepłego śniadania. W czasie dnia wypijam ok. 2 litrów wody. Podczas chłodniejszych miesięcy wspomagam się korzenną herbatą oraz ciepłą wodą z imbirem i cytryną. Po godzinie 18:00 nie spożywam owoców, a ostatni posiłek jem ok.19:00. Nie wiem, czy te nawyki mają jakieś naukowe przełożenie, ale ja stosując się do tych zasad po prostu lepiej się czuje".
Dieta Małgorzaty Rozenek-Majdan
Poniedziałek
- Śniadanie: tost pełnoziarnisty z awokado (kupuję zwykły chleb żytni, a nie tostowy)
- II Śniadanie: koktajl warzywny
- Obiad: krem z cukinii posypanym prażonymi ziarnami słonecznika
- Przekąska: garść orzechów
- Kolacja (spożywana do godziny 19.00): sałatka z komosą i ciecierzycą
Wtorek
- Śniadanie: omlet z pomidorami
- II Śniadanie: zielony koktajl imbirowy
- Obiad: rosół wegański (zamiast mięsa dodaje większą ilość włoszczyzny)
- Przekąska: daktyle (moja alternatywa zamiast deseru)
- Kolacja: amarantus z warzywami, suszonymi pomidorami i orzechami
Środa
- Śniadanie: jaglanka z owocami
- II Śniadanie: czerwone smoothie z buraka
- Obiad: wegańska pomidorowa (na bazie rosołu, dodaję passatę pomidorową i rozgniecione marchewki*).
- Przekąska: hummus z surową marchewką
- Kolacja: sałatka z pieczonych batatów z ciecierzycą
- *rozgnieciona marchewka zagęszcza trochę wywar, nie zmienia smaku zupy i dzięki niej dostarczamy naszemu organizmowi karoten
Czwartek
- Śniadanie: kanapki z pasztetem z ciecierzycy
- II Śniadanie: koktajl bananowo-pomarańczowy z dodatkiem spiruliny
- Obiad: miso ramen
- Przekąska: pieczony kalafior z orzechami
- Kolacja: sałatka z batatów i tofu
Piątek
- Śniadanie: kardamonowa owsianka
- II Śniadanie: pieczone jabłka z cynamonem
- Obiad: złota zupa z soczewicy z dodatkiem sera feta
- Przekąska: koktajl z jarmużu, pomarańczy i marchwi
- Kolacja: wegetariański pad thai
Autor: Katarzyna Solecka