Matowa i błyszcząca strona folii aluminiowej - do czego służą? Zastosowanie, właściwości

Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jaką stroną folii aluminiowej zawija produkty. To błąd. Warto pamiętać o tym, że każda z nich ma inne zastosowanie. Do czego więc służy matowa, a do czego błyszcząca strona? Na czym polega różnica? Już tłumaczymy!

Folia aluminiowa znajduje się w kuchni niemal każdego domu. Ma wiele zastosowań – używamy jej do pieczenia, zatrzymywania ciepła, świeżości czy zabezpieczenia żywności przechowywanej w lodówce. Każdy z nas z pewnością zwrócił uwagę na to, że ma ona stronę matową i błyszczącą. Warto wiedzieć, jak z nich korzystać! Każda z nich służy do czegoś innego.

Matowa strona folii aluminiowej

Matowa strona folii aluminiowej pomoże nam w przechowywaniu jedzenia. Po owinięciu żywności matem, zachowamy świeżość potraw na dłużej. Folia użyta w ten sposób nie przepuszcza światła, powietrza, a potrawa nie oddaje wilgoci. Dzięki temu żywność nie wyschnie, zachowa swój smak i aromat.

 

Błyszcząca strona folii aluminiowej

Błyszcząca strona folii pomoże nam zatrzymać ciepło. Wszystko dlatego, że połyskująca strona zapewni zachowanie wyższej temperatury. Ta właściwość pomoże też w piekarniku. Tą stroną powinniśmy również owijać potrawy do pieczenia - potrawa upiecze się szybciej, temperatura w środku będzie wyższa, jednak danie nie spali się i nie będzie surowe w środku.

 

Zastosowanie folii aluminiowej, o którym mogłeś nie wiedzieć

 

Właściwości folii aluminiowej pomogą szybciej wyprasować ubrania. W jaki sposób? Należy pod nakładkę na deskę do prasowania wyłożyć odpowiedniej wielkości kawałek folii. To sprawi, że w czasie prasowania odbije ona ciepło żelazka i tym samym będzie to wpływać na ubrania z obu stron.

Już wspominaliśmy o tym, że folia pomaga w utrzymywaniu temperatury. Dzięki temu może również pomóc w ogrzewaniu mieszkania. W jaki sposób? Gdy umieścimy jej kawałek pomiędzy grzejnikiem, a ścianą błyszczącą stroną – folia odbije ciepło w stronę pokoju.  

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: