Przypomnijmy, aluminium jest metalem ciężkim, który jest przy okazji toksyczny dla naszego ciała. Może on powodować skutki uboczne w funkcjonowaniu mózgu, które w przyszłości mogą przyczynić się do Alzheimera. Obecność aluminium w naszym ciele może przyczynić się do upośledzenia umysłowego, utraty równowagi, pamięci, koordynacji czy kontroli ciała.
Badania wykazały, że do jedzenia gotowanego czy też pieczonego w folii aluminiowej przedostają się cząstki aluminium. To gromadzi się w naszych kościach i zajmuje przestrzeń wapnia, zmniejszając tym samym jego ilość. To nie jedyny problem. Badacze zauważyli związek między potrawami z folii aluminiowej a zwłóknieniem płuc i problemami oddechowymi. Aluminium wystawione na działanie wysokich temperatur przenika do żywności!
Badacz inżynierii chemicznej dr Essam Zubaidy odkrył, że podczas gotowania do jedzenia może przeniknąć nawet 400 mg aluminium, co przekracza prawie siedmiokrotnie jego zalecane dziennie spożycie! Dlatego zalecane jest, by nie korzystać z folii aluminiowej podczas pieczenia, gotowania czy też podgrzewania.
Pamiętajmy też, by tym bardziej nie łączyć folii z potrawami kwaśnymi i mocno przyprawionymi, gdyż ułatwia to aluminium przenikać do żywności!