Mielone będą pulchne, soczyste i miękkie! Dodanie tego do kotletów to najlepszy trik

Do kotletów mielonych warto dodać wodę gazowaną – dzięki niej kotlety będą wyjątkowo soczyste i pulchne. Poznaj sprawdzone sposoby na idealne mielone!

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Dlaczego kotlety mielone wychodzą suche?

Suchość kotletów mielonych to problem, z którym zmaga się wielu miłośników domowej kuchni. Najczęściej winne są:

  • zbyt krótko lub niedokładnie namoczona bułka,
  • zbyt dużo bułki tartej w masie,
  • za mało tłuszczu w mięsie,
  • zbyt wysoka temperatura smażenia, co powoduje szybkie wysuszenie mięsa,
  • brak odpowiedniego napowietrzenia masy podczas wyrabiania.

Bułkę do kotletów należy namoczyć w mleku lub wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, a smażenie należy zacząć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale później zmniejszyć ogień, by kotlety nie były surowe w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.

 

Dodaj do kotletów mielonych wodę gazowaną, a będą soczyste i miękkie

Woda gazowana to składnik, który może całkowicie odmienić kotlety mielone. Dodanie kilku łyżek wody gazowanej do masy mięsnej sprawia, że kotlety stają się lekkie, puszyste i wyjątkowo soczyste. Bąbelki gazu napowietrzają masę, co zapobiega jej zbiciu podczas smażenia. 

Czytaj także: Czy trzeba myć mięso mielone? Wiele osób o tym nie wie!

Oto prosty przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek wody gazowanej
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni.
  3. W misce połącz mięso, bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Dodaj wodę gazowaną.
  4. Wyrób masę, aż będzie puszysta i gładka.
  5. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Czytaj także: Nie ocet, nie sok z cytryny? Dodaj to do barszczu czerwonego, a nie straci koloru

Oceń ten artykuł 0 0