hity na MAXXa
hity na MAXXa

Najzdrowsze warzywa, które powinno się jeść jesienią

Sezonowe warzywa to najlepsza propozycja, by zdrowo się odżywiać. Badania naukowców już dawno potwierdziły, że produkty naturalnie występujące na danym terenie są najlepsze i najbardziej wartościowe dla jego mieszkańców. Sezonowe warzywa są też świeże i dostarczają mnóstwa witamin i minerałów. Świetnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny, poprawiają pamięć i koncentrację, a także kondycję skóry, włosów i paznokci. Przede wszystkim jednak pomogą wzmocnić nasz układ odpornościowy przed zbliżającą się zimą. Które jesienne warzywa są najzdrowsze?

Dynia 

Dynia jest pyszna, niskokaloryczna i można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i marynowania. Można z niej zrobić sok, zupę, racuchy, ciasto, a nawet dżem. Jednak największym atutem dyni są jej właściwości zdrowotne – reguluje poziom ciśnienia tętniczego i obniża poziom złego cholesterolu, co chroni przed miażdżycą i innymi chorobami serca. To również świetne warzywo dla odchudzających się osób – jest niskokaloryczne, zawiera dużo błonnika i odkwasza organizm. Dynia jest także bogatym źródłem beta-karotenu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto też spożywać pestki dyni – pomagają zwalczyć objawy choroby lokomocyjnej i mają właściwości przeciwpasożytnicze. Są szczególnie cenne dla mężczyzn – zmniejszają powiększoną prostatę i chronią przed nowotworem tego gruczołu. 

Cukinia 

Cukinia to lekkostrawne i dietetyczne warzywo, które możemy przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do duszenia, grillowania i pieczenia, można ją nawet wykorzystać do przygotowania ciasta. Świetnie odkwasza i oczyszcza organizm, pomaga zwalczyć dolegliwości trawienne. Ma też niski indeks glikemiczny i jest polecana cukrzykom. Zawiera duże ilości witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu.

Papryka

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw – zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a swoje właściwości zdrowotne zachowuje nawet po obróbce termicznej. Jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się nowotworów. Spożywanie papryki w dużych ilościach wzmacnia odporność, poprawia trawienie i chroni przed bólem głowy. Warzywo warto jeść na surowo, ale świetnie smakuje też w wersji pieczonej, grillowanej i duszonej. Nadaje się również do marynowania. 

Buraki

Buraki to szczególnie cenne warzywa – rewelacyjnie stymulują układ odpornościowy i wzmacniają organizm przed sezonem jesienno-zimowym. Najzdrowszy jest sok z surowych buraków (warto zmiksować go z innymi warzywami i owocami, by był smaczniejszy), a także buraki pieczone i obrane dopiero przed spożyciem. Sporo właściwości odżywczych ma także przygotowana z nich zupa. Znajdujące się w tych warzywach substancje działają przeciwwirusowo i wykrztuśnie, więc pomagają także w trakcie infekcji. Odkwaszają też organizm i zwalczają dolegliwości trawienne. Są naturalnym lekiem na anemię i wspierają organizm w walce z białaczką. Zawierają też duże ilości kwasu foliowego, więc są polecane kobietom w ciąży.

Warzywa kapustne

Jesienią warto też włączyć do codziennej diety warzywa kapustne: brukselkę, brokuły, kalafiora, kapustę włoską, jarmuż i kalarepę. Są one niskokaloryczne i bogate w błonnik oraz witaminy C, E, K i witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, potas i żelazo. Wyjątkowo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia (regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego (poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością). Mają też silne właściwości antynowotworowe i mogą je spożywać diabetycy. Warzywa kapustne są idealne do przyrządzania zup, sałatek, surówek i koktajli. 

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Najzdrowsze warzywa, które powinno się jeść jesienią to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.