Mrożenie mięsa – zasady
Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to, jakie mięso nadaje się do umieszczenia go w zamrażalniku. Należy unikać sytuacji, kiedy wybieramy ten sposób przechowywania żywności dla mięsa, które przez długi czas leżało w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Mogło dojść do rozwoju bakterii, które nie zostaną zabite przez temperaturę wewnątrz zamrażarki. To naraża na zakażenie wszystkich, którzy spożyją takie mięso. Dodatkowo, każda porcja, którą mamy zamiar przechowywać w zamrażalniku, powinna zostać podpisana datą. To ułatwi rozeznanie, które sztuki mięsa należy wyjąć w pierwszej kolejności. Zaleca się również, aby nie zamrażać go w opakowaniu sklepowym, czyli w tym, w którym obecna jest charakterystyczna wkładka. Jest ona odpowiedzialna za wchłanianie płynów i może być obszarem rozwoju bakterii. Nie umieszczamy jej w zamrażarce.
Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce?
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, z jakim mięsem mamy do czynienia. Najdłużej w zamrażarce można przechowywać indyka i kurczaka w całości: w takiej formie mogą one przebywać tam nawet 12 miesięcy. Tyle samo wytrzyma pieczeń wołowa. Wcześniej wymieniony drób podzielony na części musi zostać wyjęty i spożyty w ciągu 9 miesięcy. Podroby i dziczyzna wytrzymają maksymalnie 4 miesiące. Najszybciej jednak zjeść trzeba zamrożony boczek – może on leżeć w ujemnej temperaturze tylko miesiąc.
Autor: Hubert Drabik