Oto sprawdzony przepis na miękkie ciasto na pierogi. O jednym musisz pamiętać!

Sekretem miękkiego ciasta na pierogi nie są jajka ani olej, lecz gorąca woda, która sprawia, że ciasto po ugotowaniu jest sprężyste i miękkie. Sprawdź przepis.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ile wody na 3 szklanki mąki do pierogów? Tak zrobisz idealne ciasto

Do przygotowania miękkiego ciasta na pierogi potrzebujesz tylko kilku składników: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę wrzątku oraz szczyptę soli. Sekret tkwi w dodaniu bardzo gorącej wody – to ona sprawia, że ciasto jest elastyczne i miękkie po ugotowaniu.

  • Dlaczego należy długo wyrabiać ciasto? Podczas wyrabiania mąka łączy się z wodą, a gluten rozciąga się, dzięki czemu ciasto staje się sprężyste. Im dłużej wyrabiasz, tym lepsza będzie jego konsystencja.
  • Dlaczego dolewamy do mąki wrzątek? Gorąca woda „parzy” mąkę, sprawiając, że ciasto jest bardziej plastyczne i nie rozkleja się podczas gotowania.
  • Przed wałkowaniem ciasto powinno kilkanaście minut poleżeć pod bawełnianą ściereczką. Dzięki temu odpocznie, nabierze elastyczności i łatwiej będzie je rozwałkować na cienki placek.

Czytaj także: Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się? Dlatego lepiej nie wrzucać ich do wrzącej wody

Oto przepis na miękkie ciasto na pierogi bez jajek

  1. Przesiej 3 szklanki mąki pszennej do dużej miski, dodaj szczyptę soli.
  2. Zagotuj wodę i powoli wlewaj 1 szklankę wrzątku do mąki, mieszając całość łyżką lub drewnianą pałką – uważaj, by się nie poparzyć!
  3. Kiedy ciasto przestygnie, wyrabiaj je rękami przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw na minimum 15 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj kółka i nadziewaj ulubionym farszem.

Ciasto bez jajek jest miękkie, nie twardnieje po ugotowaniu i świetnie nadaje się zarówno do pierogów ruskich, z mięsem, jak i na słodko.

Czytaj także: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdzony przepis Ani Starmach

Pierogi – lepiej zamrozić surowe i nie wrzucać do wrzącej wody

Co z mrożeniem pierogów? Najlepiej zamrażać surowe pierogi. Po ugotowaniu ciasto może stać się twardsze, a po zamrożeniu i ponownym gotowaniu – rozklejać się. Surowe pierogi zachowują swój kształt i konsystencję, a po ugotowaniu są równie smaczne, jak świeże.

Dlaczego nie wrzucać pierogów do wrzącej wody? Gdy wrzucisz dużą ilość pierogów do wrzątku, temperatura wody gwałtownie spada, co sprawia, że pierogi mogą się ze sobą zlepić. Lepiej gotować je w lekko gotującej się wodzie partiami, aby uniknąć sklejania i rozpadania się ciasta.

Czytaj także: Co dodać do zupy grzybowej, żeby nie była gorzka? Wielu Polaków popełnia ten błąd podczas moczenia suszonych grzybów

Oceń ten artykuł 0 0