Oto witamina, która może pomóc w zapobieganiu raka jelita grubego. Znajdziesz ją w tych produktach

Badanie przeprowadzone przez Imperial College London, opublikowane w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że zwiększenie spożycia kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet o 7%, przy założeniu dodatkowego spożycia 260 mikrogramów dziennie. W pracy przeanalizowano dane pochodzące od ponad 70 tysięcy osób.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Kwas foliowy jest naturalną formą witaminy B9, niezbędną do produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i tych, które starają się o dziecko.

Według naukowców kwas foliowy może oddziaływać na geny związane z rozwojem raka, co pomaga wyjaśnić jego działanie ochronne. Jednak, aby w pełni zrozumieć ten mechanizm, konieczne są dalsze badania.

Czytaj także: Jogurt a rak jelita grubego - jaki ma wpływ? Badacze ujawniają zaskakujące fakty

Tak możesz wprowadzić kwas foliowy do codziennej diety

Głównymi źródłami kwasu foliowego w diecie są:

  • zielone warzywa liściaste (takie jak szpinak, brokuły i jarmuż),
  • rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca),
  • owoce cytrusowe (takie jak pomarańcze),
  • nasiona,
  • produkty pełnoziarniste.

Witaminę można również przyjmować w postaci suplementów, np. kwasu foliowego, dostępnego w aptekach. Opcja ta jest przeznaczona głównie dla grup o szczególnych potrzebach. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny strączkowe jest niezbędna nie tylko dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, ale także dla ogólnego stanu zdrowia.

Czytaj także: Oto najlepszy owoc do naturalnego oczyszczania jelita grubego. Kilogramy lecą w dół

To badanie potwierdza to, co mówiliśmy od lat – że zdrowa dieta oparta na warzywach, owocach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Kwas foliowy, który znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym zielonych liściastych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, nie tylko wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, ale także wspiera nasze ogólne zdrowie, jeśli jest spożywany regularnie

- powiedział Matt Lambert, kierownik ds. informacji zdrowotnych w World Cancer Research Fund.

Rak jelita grubego - profilaktyka przede wszystkim

Oprócz diety, w zapobieganiu chorobie istotne są również inne nawyki, takie jak regularna aktywność fizyczna i ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej. Należy zwrócić uwagę na możliwe objawy, takie jak:

  • uporczywe zmiany w rytmie wypróżnień,
  • krew w stolcu,
  • ból brzucha,
  • niewyjaśniona utrata masy ciała.

Zasięgnięcie porady lekarskiej po zauważeniu tych objawów może mieć znaczenie dla wczesnej diagnozy.


Artykuł ma charakter informacyjny. Nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi wizyty u lekarza.


Źródło: catracalivre.com.br

Oceń ten artykuł 0 0