Otręby owsiane: właściwości
Ziarna owsa składają się z czterech warstw. Pierwszej: okrywy owocowo-nasiennej, drugiej: aleurowej, trzeciej: bielma i czwartej: zarodka. Kiedy ziarno trafi do młyna, następuje proces oczyszczania go z zewnętrznym warstw. W ten sposób powstają otręby owsiane. Są więc one produktem ubocznym przemiału ziaren owsa na mąkę czy kaszę.
Znajdziemy w nich sporą ilość składników mineralnych i witamin, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają m.in.:
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- miedź,
- selen.
Te składniki wspierają pracę mózgu i układu nerwowego.
Otręby są też źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Otręby owsiane na jelita
Otręby owsiane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który jest ogromnym wsparciem dla prawidłowej perystaltyki jelit. Wpływają na odczuwanie sytości, co sprzyja spożywaniu mniejszej ilości jedzenia. Kto powinien jeść otręby owsiane? Przede wszystkim osoby, które zmagają się z zaparciami. Wprowadzenie ich do codziennej diety sprawia, że w organizmie usuwane są zalegające resztki pokarmowe, co usprawnia przemianę materii.
Po otręby owsiane powinny sięgnąć też osoby, które często są zmęczone i rozdrażnione – zwiększają bowiem wytrzymałość i sprawność fizyczną. Znane są też jako produkt polecany dla ludzi zmagających się z depresją, a to dlatego, że po ich zjedzeniu glukoza jest powoli uwalniana do krwi. Mało tego, korzystnie wpływają na obniżenie tzw. złego cholesterolu.
Jak jeść otręby owsiane?
W kuchni otręby można wykorzystać na rozmaite sposoby. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy surówek. Można również zrobić z nich panierkę do mięsa, a także dodać je do masy na omlety czy gofry. Warto też pamiętać o nich podczas tworzenia domowej kompozycji musli.
Uwaga: zbyt duża ilość otrębów może podrażnić żołądek, dlatego lepiej zachować umiar i nie traktować ich jako osobny posiłek.