Pierniczki idealne na Święta i na choinkę!
Łatwo je przygotować, są smacznie i nie twardnieją. Te pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, jaki w kolejne dni. Mają czekoladowo-korzenny smak. Polecamy jej na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia - zarówno jako ozdoby choinkowe, jak i przekąska do kawy.
Pierniczki - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru (może być zwykły kryształ ubity w moździerzu)
- 1 jajko
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 kopiate łyżki kakao
- pół łyżeczki sody łyżka
- przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- pół kostki margaryny
Pierniczki - przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Zagnieść dokładnie ciasto.
- Rozwałkować na grubość kilku milimentrów, podsypując mąką.
- Wykroić foremkami porządane kształty.
- Na posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blaszkę wykładać pierniczki.
- Piec 10 minut w 180 stopniach.
Takie pierniczki z powodzeniem mogą zawisnąć na choince. Można je również ozdobić lukrem czy cukierniczymi koralikami - wszystko z zgodzie z fantazją i indywidualnym smakiem.
Czytaj także:
Autor: Katarzyna Solecka