Polska kulinarna mapa świeci gwiazdami Michelin! Kolejna restauracja dołącza do elitarnego grona

W najnowszym wydaniu prestiżowego przewodnika Michelin, Polska ponownie udowadnia, że jej scena kulinarna stoi na najwyższym poziomie. Wśród elitarnego grona restauracji wyróżnionych gwiazdkami, pojawił się nowy, błyszczący punkt, który zasilił szeregi polskich lokali gastronomicznych o międzynarodowej renomie. To już siódma restauracja w naszym kraju, która może pochwalić się tym prestiżowym wyróżnieniem, potwierdzającym wyjątkowość oferowanych dań, niezwykłość smaków oraz najwyższą jakość obsługi.

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin. Debiut Wrocławia i utrzymanie pozycji przez Bottiglierii 1881

MICHELIN Guide Polska 2025 przynosi kilka niespodzianek na polskiej scenie fine dining. Po raz pierwszy w historii wyróżnienia Bib Gourmand otrzymały restauracje z Wrocławia: BABA, IDA Kuchnia i Wino oraz TARASOWA, które dołączyły do elitarnego grona lokali z Warszawy, Krakowa, Poznania i regionu pomorskiego. Wśród wspomnianych na szczególną uwagę zasługuje krakowska Bottiglieria 1881, która jako jedyna w Polsce może pochwalić się dwoma gwiazdkami Michelin, utrzymanymi już trzeci rok z rzędu, potwierdzając tym samym wysoki poziom serwowanych dań.

Trzydaniowy obiad kojarzy mi się z domem. Nie wyobrażam sobie, że w wakacje nie wypiję kompotu z rabarbarem i truskawkami - takiego zimnego, z lodówki - czy nie zjem ciasta drożdżowego - mówił w rozmowie z RMF FM Przemysław Klima, szef Bottiglierii 1881.

Warszawska hub.praga dołącza do grona wyróżnionych

Nowością jest wyróżnienie dla warszawskiej hub.praga, która została doceniona za „wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną”. Restauracja ta stała się trzecią w stolicy, która może pochwalić się gwiazdką Michelin. Warto zaznaczyć, że wszystkie dotychczasowe polskie restauracje z jedną gwiazdką Michelin utrzymały swoje wyróżnienia. Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć takich lokali: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA, Rozbrat 20 i jako szósta na liście wspomniana Bottiglieria 1881 z dwoma.

Co oznaczają gwiazdki Michelin?

Gwiazdki Michelin to symbol doskonałości w branży restauracyjnej, przyznawane od ponad stu lat. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą kuchnię w swojej kategorii, dwie gwiazdki to znakomita kuchnia z wyrafinowaniem i talentem, natomiast trzy gwiazdki to kuchnia na poziomie dzieła sztuki. Ocena opiera się na pięciu kryteriach: jakości produktów, połączeniu smaków, biegłości technik kulinarnych, indywidualności kucharza oraz spójności całego menu.

Źródło: PAP, RMF24, RMF FM

Oceń ten artykuł 0 0