Domowy budyń czekoladowy. Jaki jest przepis?
Masz ochotę na smaczną przekąskę? To czas na domowy budyń czekoladowy. Jakich produktów potrzebujemy? Jak go zrobić? To bardzo proste! Sprawdź.
Budyń czekoladowy. Składniki:
- 2 szklanki mleka - 500 ml
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka jajek
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- tabliczka gorzkiej czekolady lub 4 łyżki gorzkiego kakao i łyżka cukru
Budyń czekoladowy. Przygotowanie:
- Do garnuszka wlewamy szklankę mleka i gotujemy
- W momencie wrzenia zdjemujemy je z palnika
- Do mleka dodajemy kawałki czekolady/kakao cały czas mieszając
- Dosypujemy cukier i mieszamy do połączenia się wszystkich składników
- Do miski wlewamy drugą szklankę mleka, dwie łyżki cukru, skrobię i dwa żółtka i dokładnie miksujemy
- Garnuszek z mlekiem ponownie podgrzewamy
- Gdy mleko się podgrzeje, dodajemy do niego (cały czas mieszając!) miksturę z miski
- Całość mieszamy powoli do momentu aż zgęstnieje
Gotowy budyń możemy podawać z kawałkami czekolady, pokruszonymi ciasteczkami musem malinowym czy borówkami. Dodatki zależą od naszych indywidualnych preferencji. Smacznego!