Brudny ruszt
Przed rozpoczęciem grillowania należy zawsze wyczyścić ruszt odpowiednimi środkami. Tym bardziej, jeśli będzie to pierwszy raz w sezonie. Przed przygotowaniem jedzenia umyj ręce i pamiętaj o higienie związanej z nożem – nigdy nie wykorzystuj tego samego do krojenia zarówno surowego, jak i usmażonego. To może doprowadzić do nieprzyjemnych problemów żołądkowych!
Drewno z drzewa iglastego
Jeżeli nie posiadasz grilla gazowego, wykorzystuj wyłącznie specjalny węgiel lub drewno z drzewa liściastego – nie powinno używać się iglastego, ponieważ podczas spalania uwalnia ono toksyczne substancje. Jeśli chcesz grillować bezpiecznie, ale zależy ci na aromacie, tuż przed końcem pieczenia rzuć w płomienie ziarna jałowca lub liście laurowe. Uzyskasz wspaniały zapach bez ryzyka spożycia toksyn.
Nacinanie
Popularną czynnością przy grillowaniu kiełbasy jest nacinanie jej – to znacznie przyspiesza czas smażenia. Warto jednak z tego zrezygnować, bo w ten sposób traci ona na soczystości i staje się sucha. Dobrze jest ograniczyć spożycie tego rodzaju przysmaków do minimum – w kiełbasie możemy znaleźć azotyny, czyli środki konserwujące, które po podgrzaniu stają się toksyczne.
Jedzenie bezpośrednio na ruszcie
Warto wyposażyć się w specjalne tacki do grillowania i unikać układania jedzenia bezpośrednio na ruszcie. Takie zachowanie sprawia, że z mięsa spływa tłuszcz, który kapie do ognia, a następnie wytwarza rakotwórcze węglowodory i wolne rodniki. Foliowa podstawka zapobiega temu niebezpieczeństwu.
Zbyt długi czas grillowania
Grillowaniu często towarzyszy spędzanie czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Ważne jest jednak, aby pamiętać o kontrolowaniu stanu wysmażenia jedzenia. Przypalenie mięsa czy warzyw jest bardzo niezdrowe dla organizmu. Wystawienie rusztu zbyt wysoko również nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ zwiększa to ryzyko wysuszenia potraw, które później będą po prostu niesmaczne. Korzystną praktyką jest też oczywiście wcześniejsze marynowanie, które znacznie podkreśla walory smakowe.
Autor: Hubert Drabik