Przepis na wegański sernik. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Wegański sernik? Dlaczego nie! Mamy przepis, który pokochają zarówno weganie, jak i Ci wszystko jedzący!

Sernik w Polsce cieszy się bardzo dużą popularnością. Jest obecny w naszych domach praktycznie w każde święta, na stołach pojawia się także na rodzinnych imprezach urodzinowych i imieninowych. Co jednak zrobić mają weganie, którzy nie mogą pozwolić sobie na chwilę rozkoszy jedząc ten smakowity wypiek? Ich problem może rozwiązać ten przepis!

Przepis na wegański sernik

Składniki:

Spód:

Masa:

Polewa:

Przygotowanie:

Spód: morele, daktyle, orzechy włoskie i olej kokosowy wkładamy do miksera i rozdrabniamy. Powstałą masą wykładamy formę i wstawiamy do lodówki.

Masa: cytrynę obieramy, sok wyciskamy do kubka, a skórę wrzucamy do miseczki. Nerkowce zalewamy wodą i trzymamy tak około 4 godzin. Do blendera wrzucamy odcedzone orzechy nerkowca, dolewamy całą puszkę śmietany kokosowej, olej oraz sok z cytryn, syrop klonowy, szczyptę soli i aromat. Rozdrabiamy na jednolitą masę i dodajemy skórkę z cytryny. Gotową masę przelewamy na formę i wkładamy do lodówki na ok. 8-10 godzin.

Polewa: do blendera wsypujemy cukier puder, kwasek i sok z jednej cytryny. Mieszamy. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji podczas mieszania dodać możemy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Polewę wylewamy na masę i zostawiamy do stężenia.

Sernik podajemy na zimno. 

Przepis: Olga Smile 

Autor: Aleksandra Biłas

Komentarze
Czytaj jeszcze: