Sernik w Polsce cieszy się bardzo dużą popularnością. Jest obecny w naszych domach praktycznie w każde święta, na stołach pojawia się także na rodzinnych imprezach urodzinowych i imieninowych. Co jednak zrobić mają weganie, którzy nie mogą pozwolić sobie na chwilę rozkoszy jedząc ten smakowity wypiek? Ich problem może rozwiązać ten przepis!
Przepis na wegański sernik
Składniki:
Spód:
- 150 g daktyli
- 150 g moreli
- 150 g orzechów włoskich, lakowych lub innych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Masa:
- 400 ml śmietana kokosowej
- 400 g orzechów nerkowca
- 2 cytryny
- 125 ml oleju kokosowego
- 125 ml syropu klonowego
- szczypta soli
- aromat cytrynowy z (kilka kropli)
- szczypta soli
Polewa:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
- aromat cytrynowy
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Spód: morele, daktyle, orzechy włoskie i olej kokosowy wkładamy do miksera i rozdrabniamy. Powstałą masą wykładamy formę i wstawiamy do lodówki.
Masa: cytrynę obieramy, sok wyciskamy do kubka, a skórę wrzucamy do miseczki. Nerkowce zalewamy wodą i trzymamy tak około 4 godzin. Do blendera wrzucamy odcedzone orzechy nerkowca, dolewamy całą puszkę śmietany kokosowej, olej oraz sok z cytryn, syrop klonowy, szczyptę soli i aromat. Rozdrabiamy na jednolitą masę i dodajemy skórkę z cytryny. Gotową masę przelewamy na formę i wkładamy do lodówki na ok. 8-10 godzin.
Polewa: do blendera wsypujemy cukier puder, kwasek i sok z jednej cytryny. Mieszamy. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji podczas mieszania dodać możemy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Polewę wylewamy na masę i zostawiamy do stężenia.
Sernik podajemy na zimno.
Przepis: Olga Smile
Autor: Aleksandra Biłas