Serniko-makowiec: 2 ciasta w jednym
Połączenie sernika i makowca w jednym cieście brzmi ciekawie. Co więcej, bardzo dobrze też smakuje! Jeśli w czasach szkolnych lubiliście drożdżówki w makiem oraz serem to ta propozycja może Wam się spodobać. Według przepisu z bloga Moje Wypieki, ciasto to przygotowuje się na kruchym spodzie. Jaki pisze autorka, całość zajmuje sporo czasu, ale zdecydowanie jest warte zachodu.
Składniki:
SPÓD:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 g masła, schłodzonego
- pół szklanki cukru pudru
MASA SEROWA:
- 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
MASA MAKOWA:
- 4 i 2/3 szklanki maku (suchego)
- 4 jajka, białka i żóltka oddzielnie
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g rodzynków
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie warstw
Składniki na kruchu spód należy zagnieść na stolnicy lub zmiksować w malakserze, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie umieszczamy ciasto w formie. Warto wcześniej oprószyć dłonie mąką. Spód nakłuwamy i pieczemy przez ok 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż osiągnie lekko złoty kolor.
W międzyczasie warto zabrać się za przygotowanie masy serowej oraz makowej. W przypadku tej pierwszej wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je z lodówki chwilę wcześniej. Miękkie już masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami, aż uzyskamy puszystą masę. Stopniowo, po łyżce dodajemy do niej twaróg i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy mąkę oraz skórkę pomarańczową. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą należy delikatnie wymieszać z resztą serowej masy.
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Można również użyć zmielonego już maku, co pozwoli zaoszczędzić nam trochę czasu. Ten należy tylko zalać wodą i po jakimś czasie odsączyć. W osobnej misce ucieramy żółtka i dodajemy je do maku razem z bakaliami, bułka tartą i ekstraktem z migdałów.
Wykonanie:
Wyciągamy podpieczony wcześniej i wystudzony kruchy spód. Na niego w pierwszej kolejności nakładamy masę makową i wyrównujemy. Następnie nakładamy masę serową. Serniko-makowiec pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu można udekorować go roztopioną czekoladą, lukrem lub bakaliami.
Smacznego!
Autor: Adrianna Raszyk