Przepis na wielkanocny żurek w chlebie według Ani Starmach!

Już niebawem rozpocznie się szał świątecznych przygotowań, jednak nie ma świąt bez wielkanocnego żurku! Jak przygotować pyszne danie? Zobacz co podpowiada Ania Starmach!

Przepis na wielkanocny żurek w chlebie według Ani Starmach!

fot.Shutterstock

Żurek w chlebie

Składniki

Wywar

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 cebula
1 por
1.5 l wody
0.5 selera

Dodatkowo

4 białe kiełbasy
4 suszone grzyby
5 ziemniaków
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka majeranku
4 małe okrągłe chleby
sól, pieprz
2 szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)

Sposób przygotowania

Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.
Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

Autor: Katarzyna Jakubowicz

Komentarze
Czytaj jeszcze: