Czego nie powinniśmy grillować?
Na grilla można położyć praktycznie wszystko – od mięsa, przez warzywa, po pieczywo. Położyć można oczywiście wszystko – jednak nie wszystko powinniśmy. Do grillowania nie nadają się mięsa i wędliny zawierające saletrę, która podczas grillowania ulega rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy. Na grilla nie powinniśmy zatem kłaść produktów peklowanych z użyciem saletry.
Wybór niewłaściwych produktów to jednak nie jedyny błąd, jaki możemy popełnić w trakcie grillowania. Szef kuchni Jan Kuroń zdradza, czego jeszcze nie powinniśmy robić. „Starajmy się unikać podpałek. Sam zawsze rozpalam za pomocą chrustu i igliwia. Jedyną dopuszczalną formą pomocy jest gazeta. Jest to na pewno zdrowsze, a grillowanie zyskuje na aromacie. Ponadto fantastycznym dodatkiem są szyszki. Dzięki nim dania nabiorą dodatkowego aromatu, a dzieci będą miały zajęcie” – mówi, dodając:
„Wszystkie potrawy i składniki powinniśmy grillować na maksymalnie rozgrzanym węglu. Mamy wtedy gwarancję, że temperatura jest odpowiednia, a podpałka na pewno wyparowała”.
Jak zatem grillować, by było nie tylko zdrowo, ale i smacznie? „Częstym błędem jest polewanie grillowanych potraw płynami (piwo, woda, cydr itp.), kiedy pojawi się pod nimi ogień. Tym sposobem spłukujemy z nich marynatę oraz wypłukujemy krążące w nich soki. Dużo lepiej jest polać źródło ognia wodą” – mówi Kuroń.
W trakcie grillowania warto używać foli aluminiowej. Nie tylko ochroni mięso przed spaleniem, ale również pozwoli na zachowanie jak największej ilości wartości odżywczych grillowanych produktów.
„Folia aluminiowa jest naszym sprzymierzeńcem podczas grillowania. Pozwala nam piec na ogniu z niewielką utratą wartości odżywczych. Dzięki niej nie musimy stać „non stop” nad grillem” – mówi szef kuchni. „Podczas grillowania mięsa nie powinniśmy przewracać składników za pomocą szpikulców. Zwłaszcza mięs i ryb. Przekłuwając te składniki tworzymy dziury przez, które uciekają nam drogocenne soki – esencja smaku i soczystości. Dlatego, warto jest posiadać szczypce” – dodaje.
Jak zdrowo grillować?
Jeżeli już wiemy czego nie kłaść na ruszt - przypomnijmy też, jak zdrowo grillować. Więcej na ten temat powiedziała naszemu reporterowi - dietetyczka Anna Janiszewska:
Przede wszystkim należy zachować czystość. Przygotować grilla i ruszt - przed rozpaleniem oczyścić całość z pozostałości spalonego tłuszczu i poprzednio grillowanych potraw. Nie możemy umieszczać dań bezpośrednio na ruszcie. Trzeba zaprzyjaźnić się z tackami do grillowania. (...) kapiący na węgiel tłuszcz sprzyja powstawaniu szkodliwych dla zdrowia kancerogennych związków, które nazywane są popularnie WWA: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powiedziała.
Dietetyczka zwróciła także uwagę, że zjedzenie dużej ilości potraw z grilla - szczególnie mięsa - może źle wpływać na nasze trawienie. Należy także zwrócić uwagę, żeby ich nie spalić. Pamiętajmy, że nie zawsze musimy grillować mięso. Polecamy na ruszt położyć cukinię, którą wcześniej polejemy oliwą i dodamy przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku), szparagi czy faszerowane papryki.