Składniki:
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 garść białej fasolki szparagowej
- 1 garść fasoli mamut
- 200 g sera feta
- 0.5 pęczka koperku
- 0.5 pęczka pietruszki
- oliwa z oliwek
- garść pestek dyni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sałatka z fasolki według Ani Starmach
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową umyj i odkrój kolce.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Fasolkę szparagową wrzuć do wody i gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmuj warzywa, odcedź i przelej zimną wodą.
- Fasolę mamut wrzuć do wody po fasolce i gotuj 5-7 minut, a potem zrób to samo, co ze szparagową.
- Pestki dyni upraż na patelni.
- Koperek i pietruszkę posiekaj.
- Pokrój fasolkę na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Pokrop olejem i wyciśnij trochę cytryny. Na koniec posyp pokruszonym serem feta. Smacznego!
Autor: Klaudia Dzięgiel