hity na MAXXa
hity na MAXXa

Pyszny przepis na karpia? Spróbuj go z sosem bakaliowym! [PRZEPIS]

Karp to ryba, która tradycyjnie znajduje swoje miejsce na wigilijnym stole. Zastanawisz się, jak zmienić jej smak? W tym roku chcesz ją przygotować w innny sposób? Chcesz zaskoczyć najbliższych i zaproponować im tę potrawę w zaskakującej odsłonie? Sprawdź koniecznie przepis od Ani Starmach na pieczonego karpia z sosem bakaliowym.

Pomysł na karpia? Sprawdź ten przepis!

Jak przygotować karpia, by jego smak cieszył podniebienie? Porzuć klasyczne przepisy i spróbuj tej ryby... z sosem bakaliowym! Sprawdź pyszny sposób Ani Starmach na orzechowego karpia.

Karp orzechowy. Składniki:

  • 4 filety z karpia lub 4 dzwonka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sos bakaliowy

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml białego wina
  • 80 g orzechów włoskich
  • 40 g migdałów w słupkach
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka rozmarynu

Karp orzechowy. Przygotowanie:

Orzechowy karp nie jest trudny w przygotowaniu. Rybę posypujemy solą, pieprzem i smażymy z obu stron na maśle. Tak przygotowanego karpia wkładamy do piekarnika, który jest rozgrzany do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10–12 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos bakaliowy. Na początek drobno siekamy zioła. Na patelni po smażeniu karpia prażymy orzechy i migdały. Po kilku minutach oddajemy białe wino, zioła i miód. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodajemy śmietankę i gotujemy mieszając.

Upieczonego karpia podajemy z pysznym sosem bakaliowym. Smacznego!

Karp bez posmaku mułu? Są na to proste sposoby!
Na wigilijnym stole u większości Polaków musi pojawić się tradycyjny karp. Smażony, pieczony, w panierce, w galarecie - sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo. Ale co zrobić, żeby jedząc dobrze doprawioną rybę nie czuć posmaku mułu czy błota?...

Ryba po grecku. Przepis według Magdy Gessler z pieczonymi warzywami
Ryba po grecku podczas świąt Bożego Narodzenia pojawi się na wielu stołach w polskich domach. Co ciekawe, ta potrawa zdaje się nie mieć nic wspólnego z Grecją. Skąd zatem jej nazwa?

Oceń ten artykuł 0 0