Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest dobrym dodatkiem! Dodaje energii i syci. Zamiast mleka czy napoju roślinnego można dodać do niego ulubiony jogurt.
Ryż (który np. został z obiadu) łączymy z ulubionymi dodatkami (podsmażone/gotowane mięso, warzywa, a nawet owoce z jogurtem) i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory), kurczakiem, wędlinami, ziołami, grzybami, owocami... Pole do popisu jest ogromne!
Ugotowany ryż można doprawić i zapiec nawet z samym... masłem lub olejem! Zapiekankę można wzbogacić, łącząc ryż z roztrzepanym jajkiem czy startym żółtym serem, zeszkloną cebulką, innymi warzywami lub przesmażoną wędliną, podlać bulionem... Wygodnie zapiec ryż w formie do babki lub tarty.
Z ugotowanego ryżu można zrobić kotleciki. Mogą być najprostsze, np. sam ryż, przyprawy i np. jajko (lub bez jajka - ryż wtedy powinien być ugnieciony, zmielony lub rozgotowany i doprawiony). Można też w ryżowej masie obtoczyć kawałki mięsa (jak na zdjęciu) lub sera i usmażyć. Przykładowy przepis na kotleciki z ryżu:
- 1 jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
- Gotujemy ryż i dodajemy posiekane jajko.
- Do ryżu dodajemy szczypior, koperek, surowe jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Z masy formujemy kotleciki, panierujemy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Ryż to świetny dodatek nioe tylko do zupy, ale również do drugiego dania. Zamiast makaronu czy ziemniaków możesz go dodać do swoich ulubionych potraw - np. do pomidorowej, warzywnej, owocowej, ogórkowej czy jarzynowej. Możesz dodać surowy ryż i ugotować go z zupą lub dołożyć już ugotowany.
Autor: Katarzyna Solecka