Salmonella w w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonella spp. w kilku produktach mięsnych. To: kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Przeczytaj komunikat GIS:
Zagrożenie: Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii - 72
• Data produkcji - 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii - 72
• Data produkcji - 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.
Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu.
Kiełbasa surowa metka łososiowa
• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
• Numer partii - 72
• Data produkcji - 13.03.2019 r.
• Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie - czytamy w komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów
Opracowanie: RMF24.pl/ Twoje Zdrowie
Autor: Adrianna Raszyk