Źródło: GIS
GIS wycofał partię sera żółtego Gouda
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację o wycofaniu z obrotu jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach. Chodzi o produkt, wytwarzany przez Spółdzielnię Mleczarską „RYKI”. W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.
Źródło: GIS
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019
Zalecenia dla konsumentów
Jak podaje na swojej stronie GIS, w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumenci powinni też sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Szczegółowe informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej GIS. Czytaj więcej
Autor: Adrianna Raszyk