Świetna wiadomość dla miłośników kawy! Napój ten może obniżać ryzyko choroby Alzheimera

Jak podaje PAP - wieloletnie badania pod kątem dobroczynności kawy przynoszą rezultat. Otóż wynika z nich, że picie kawy w większych ilościach może pozytywnie wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera - donosi pismo "Frontiers in Aging Neuroscience". Jak to możliwe?

Kawa vs. Alzheimer

Australijskie badania wykazały, iż w ciągu dekady picie kawy przyczyniło się do spadku tempa funkcji poznawczych u ponad 200 Australijczyków. Co ważne, uzyskane wyniki wskazały na powiązania między kawą, a istotnymi markerami odpowiedzialnymi za chorobę Alzheimera. Doktor Samanthy Gardner z Uniwersytetu Edith Cowan w Perth, wyjaśnia:

Stwierdziliśmy, że uczestnicy bez zburzeń pamięci i spożywający więcej kawy na początku badania mieli mniejsze ryzyko przejścia do łagodnych zburzeń poznawczych – które często poprzedzają chorobę Alzheimera – lub rozwoju choroby Alzheimera w trakcie badania
– Samanthy Gardner, doktor z Uniwersytetu Edith Cowan.

Choroba Alzheimera… czym jest i jak się objawia?

To choroba atakująca układ nerwowy, z reguły, u osób po 65 roku życia, lecz pojawiają się też młodsze wyjątki. Objawia się otępieniem i problemami z pamięcią. To nieuleczalne schodzenie, prowadzące do śmierci pacjenta. Przebieg choroby jest inny u każdego, lecz głównym symptomem występującym na początku choroby Alzheimera jest trudność z przypominaniem sobie niedawnych zdarzeń. Proces choroby stopniowo postępuje, co prowadzi do alienacji osób cierpiących na Alzheimera. Według statystyk, średnia długość życia pacjenta z Alzhaimerem, po usłyszeniu diagnozy, wynosi 7 lat. Natomiast 3% chorych dożywa pond 14 lat.

Dobroczynny wpływ kawy

Australijscy naukowcy zauważyli, że wzmożone picie kawy przynosi pozytywne rezultaty, zwłaszcza w przypadku funkcji wykonawczych. Odnotowano większą samokontrolę, umiejętność planowania i wzrost uwagi u pacjentów z Alzheimerem. Ponadto, dowiedziono, że picie kawy przyczynia się do spowolnienia gromadzenia w mózgu amyloidu – czyli białka odpowiedzialnego za rozwój tej choroby. Dlatego doktor Gardner podkreśla, że picie kawy może być łatwym sposobem na opóźnienie wystąpienia Alzheimera.

Naukowcy udowadniają…

Jeśli przeciętna filiżanka kawy robionej w domu to 240 gram, zwiększenie do dwóch filiżanek kawy dziennie może potencjalnie obniżyć spadek funkcji poznawczych o 8% po 18 miesiącach. Można również zaobserwować 5% spadek akumulacji amyloidu w mózgu w tym samym okresie. […] Musimy ocenić, czy pewnego dnia spożycie kawy może być zalecane jako czynnik stylu życia mający na calu opóźnienie wystąpienia choroby Alzheimera
– Samanthy Gardner, doktor z Uniwersytetu Edith Cowan.

Źródło: PAP, Frontiers in Aging Neuroscience 

Czytaj też:              

Autor: Zuzanna Bartus

Komentarze
Czytaj jeszcze: