Corn Dog
Corn dogi, czyli parówki w cieście, to popularne amerykańskie danie typu fast food. To parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona na gorącym, głębokim oleju. Corn dogi pojawiły się w stanie Teksas już w 1942 roku. Pierwsze tego typu przekąski nazywano "cozy dogs" i do tej pory są serwowane w restauracji w Springfield "Dog Drive In".
W 1946 roku Dave Garham otworzył pierwszy lokal o nazwie "Hot Dog na patyku", a następnie sieć restauracji. Obecnie jest 115 magazynów w 17 stanach, głównie funkcjonujących w centrach handlowych. Do dzisiaj ten fast food jest niezwykle popularny w całych Stanach Zjednoczonych. Corn dog ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day organizowany jest w pierwszą sobotę marca, przed mistrzostwami pierwszej ligi koszykówki mężczyzn.
Co potrzebujesz?
- Parówki bądź cienkie kiełbaski typu frankfurterki
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- Olej
- Patyczki do szaszłyków
Jak przygotować?
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Połącz z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mlekiem, solą, papryką, cukrem i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto, które nam powstanie, przelej do wysokiej szklanki.
- Rozgrzej olej.
- Kiełbaski lub parówki pokrój na małe, 5 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek nadziej na patyczek do szaszłyków.
- Zanurz parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło nam ładnie całą parówkę i zanurz w oleju.
- Każdy Corn Dog smażymy po kolei na złoty kolor.
- Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Corn dogi podajemy z ulubionym sosem.
- Smacznego!
Autor: Adrianna Raszyk