Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Te produkty dodaje Ania Starmach
Ciasto:
- 1 kg śliwek
- 600 g mąki
- 150 g cukru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 35 g drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 100 g cukru
Przepis na drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Tak robi je Ania Starmach
- 75 ml mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Zaczyn przekładamy do dużej miski. Stopniowo dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
- Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ma być elastyczne i odklejać się od dłoni.
- Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.
- Pora na zrobienie kruszonki. Mąkę, masło i cukier mieszamy ze sobą, aż uzyskamy "mokry piasek". Schładzamy w zamrażarce.
- Ciasto przekładamy do prostokątnej formy. Układamy na nim owoce (skórkami do dołu), posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!
Autor: Anna Helit