Pyszny kotlet schabowy - jak go przygotować?
Jaki jest idealny przepis na pyszne kotlety schabowe? Odpowiedzi może być wiele. Dlaczego? Jedni uwielbiają tradycję i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, inni eksperymentują, są też tacy, którzy cały czas ulepszają uwielbiane przez Polaków danie.
Unikaj tych błędów!
Warto jednak pamiętać nie tylko o składnikach, ale również o odpowiednim przygotowaniu mięsa. Drobne zmiany mogą mieć duży wpływ na ostateczny wynik. Unikanie tłuczenia mięsa na schabowego przez folię spożywczą oraz inwestycja w osobną deskę do mięsa to proste, ale skuteczne sposoby na to, aby nasz schabowy był nie tylko smakowity, ale również bezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj o tych zasadach, a Twoje dania zawsze będą stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Tłuczenie kotletów przez folię
Jeśli chcesz uzyskać idealny kotlet, zapomnij o tłuczeniu mięsa na schabowego przez folię spożywczą. Dlaczego to takie ważne? Otóż, drobinki plastiku mogą przenikać do mięsa, co w konsekwencji, gdy te cząsteczki dostaną się do naszego organizmu, może prowadzić do niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. To prosty krok, który może znacząco wpłynąć na jakość przygotowywanego posiłku.
Deska do mięsa
Kolejna ważna porada dotyczy miejsca, w którym przygotowujemy m.in. kotlety. Aby zapewnić sobie i swoim bliskim bezpieczeństwo, warto zainwestować w oddzielną deskę do mięsa. Jego cząsteczki mogą wnikać w materiał drewna czy tworzywa, co sprawia, że bardzo trudno go dokładnie wyczyścić.
Używanie osobnej deski do warzyw, owoców czy innych produktów zwiększy higienę przygotowywanych posiłków.
Jak przygotować idealny kotlet schabowy? / fot. shutterstock.com