Czym jest dziki chmiel?
Chmiel to pnącze, które najbardziej lubi rozrastać się w umiarkowanym klimacie. Część naziemna rośliny obumiera jesienią, a na wiosnę szybko odrasta i osiąga poprzednią, a nawet jeszcze większą, wysokość. Kiedy chmiel rozwija się w ogrodach, w które człowiek za bardzo nie ingeruje, wykazuje się dużą wytrzymałością. Podziemne pędy szybko się rozprzestrzeniają, co denerwuje właścicieli ziem. Ogrodnicy prowadzą walkę z pnączami, które są nieproszonymi gośćmi, a szorstkie liście utrudniają te zmagania, bo przyklejają się do odzieży i podrażniają skórę. Inni jednak traktują chmiel jako ekskluzywne warzywo.
Dziki chmiel – właściwości i cena
Dziki chmiel występuje w dwóch odmianach: zielonej oraz białej. To właśnie ta druga jest bardzo intensywna w smaku. Aby odnaleźć takie pędy pod ziemią, trzeba się mocno natrudzić. Dużo łatwiej zbiera się zieloną odmianę. Jest ona co prawda mniej smaczna, ale tak samo można wykorzystać ją podczas gotowania. Dziki chmiel najczęściej je się podsmażony na maśle albo jako dodatek do zupy. Posiada on też wiele właściwości zdrowotnych! Obfituje między innymi we flawonoidy, które charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym. Roślina pomaga też leczyć dolegliwości żołądkowe. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, używa się jej również w przemyśle piwowarskim.
W Polsce niekoniecznie wykorzystujemy dziki chmiel w kuchni. W innych częściach Europy białe pędy są natomiast przysmakiem. Wartość rynkowa potrafi osiągać ceny do 1000 euro za kilogram. Wpływ na tę kwotę ma między innymi problematyczny zbiór białej odmiany.