Zachowanie odpowiednich środków ostrożności podczas obchodzenia się z surowym mięsem w kuchni może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych. Pamiętaj o tych prostych zasadach, aby cieszyć się bezpiecznym i smacznym posiłkiem.
Jak obchodzić się z mięsem mielonym ze sklepu? Fot. shutterstock
Prawidłowe przechowywanie i obróbka mięsa
Jak przechowywać mięso mielone ze sklepu i czy trzeba je myć? Podstawą jest trzymanie go w niskiej temperaturze oraz oddzielanie od innych produktów spożywczych. Przed podaniem należy je poddać odpowiedniej obróbce termicznej - powyżej 70°C. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zakażenia bakteriami takimi jak Salmonella, Campylobacter, Listeria czy gronkowiec. Ale czy koniecznym jest uprzednie czyszczenie? Odpowiedź może zaskoczyć.
Nigdy nie myj mięsa przed gotowaniem!
Wbrew powszechnym praktykom, mycie mięsa przed obróbką termiczną jest nie tylko zbędne, ale również niebezpieczne. Rozprzestrzenia to bakterie na inne powierzchnie w kuchni, zwiększając ryzyko zatrucia. Zamiast tego, skup się na dokładnym myciu rąk oraz używanych narzędzi i powierzchni.
Dodatkowo mycie mięsa mielonego może sprawić, że podczas smażenia kotlety będą pryskać tłuszczem, a przed mrożeniem zwiększy ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Jeśli już zdecydujesz się na mycie, pamiętaj o bardzo dokładnym osuszeniu.