Jajka na Wielkanoc. Jak przygotować pisanki?
W jaki sposób ugotować jajka, aby skorupka była idealna do tworzenia wymarzonych wzorów? Zanim zaczniemy farbować, malować, wydrapywać czy woskować nasze pisanki, musimy je odpowiednio przygotować. Tradycyjne gotowanie jajek na twardo nie zawsze się sprawdzi się w tej sytuacji. Idealna pisanka ma nie tylko zachwycać swoimi kolorami. Skorupka ma schodzić łatwo, a zawartość ma być smaczna, a nie zafarbowana sztucznymi barwnikami.
Ile gotować jajka na pisanki?
Pamiętajcie, pośpiech jest zgubny. Jaja są delikatne i należy gotować je na małym ogniu, a – zgodnie z przepisem babci - do wody dodać zapałkę. Drewno i jego właściwości sprawią że jajka nie pękają podczas gotowania.
Warto pamiętać również o tym, że skorupka może popękać już na samym początku przez zmianę temperatury. Aby tego uniknąć nie należy wrzucać zimnego jajka do wrzątku. Wyjmujemy je z lodówki i pozostawiamy do ogrzania. Później delikatnie wkładamy do garnka.
Jak gotować jajka do malowania, aby skorupka dobrze odchodziła?
By skorupka dobrze schodziła z ugotowanego jajka należy dosypać sól do wody. Pisanki będą nie tylko cieszyć kolorami i zdobieniami, ale również nie będzie problemu z ich zjedzeniem.
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych. Jak farbować pisanki?
Jeżeli nie chcesz, by białko Twoich pisanek zabarwiło się sztucznymi produktami – przy kolorowaniu pisanek postaw na naturę. Farby nie zawsze się sprawdzają, dlatego warto wiedzieć, jakie przyprawy, owoce czy warzywa mogą nam zapewnić bezpiecznie zabarwienie jaj.
- Żółty – kurkuma
- Różowy – buraki
- Brązowy – cebula
- Pomarańczowy – czerwona cebula/marchew
- Brązowy – kawa
- Niebieski – czerwona kapusta
- Fioletowo-szary – jagody
- Zielony - zielona pietruszka, świeży szpinak lub liście pokrzywy
Jak przygotować wywar do naturalnego farbowania?
Wybieramy kolor, który chcemy uzyskać. Następnie potrzebujemy co najmniej szklankę ciepłej wody i składnik z odpowiednim barwnikiem. Przez chwilę gotujemy tę miksturę. Do tego dodajemy ocet winny, który utrwala kolor. Potem wkładamy jajka i zostawiamy na kilkanaście minut – im dłużej tym ciemniejszy efekt. Po ufarbowaniu można dodatkowo natrzeć jajka odrobiną oleju. Oczywiście, jaja o białej skorupce będą najlepiej przyjmować barwniki.
- 1 łyżka kurkumy w proszku, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka jasnego octu winnego, by uzyskać żółte barwienie.
- 1 szklanka startego surowego buraka, tyle wody, by burak w garnku był nią przykryty, 1 łyżeczka jasnego octu winnego, by uzyskać różowe barwienie.
- 1 szklanka mrożonych jagód, 1 szklanka wody, 1 łyżka jasnego octu winnego, by uzyskać fioletowe barwienie.
- łupiny z 4-5 czerwonych cebul, taka ilość wody by przykryła w garnku łuski cebuli, 1 łyżka jasnego octu winnego, by uzyskać brązowe barwienie.
- 1 szklanka pokrojonej w paski czerwonej kapusty, 1 szklanka wody, 1 łyżka jasnego octu winnego, by uzyskać niebieskie barwienie.