Zasiałeś rzeżuchę? Wykorzystaj ją jako składnik w kuchni [PRZEPISY]

Rzeżucha to jeden z nieodłącznych symboli Wielkanocy, ale także pyszny składnik dań i przekąsek. Jej pikantny smak świetnie urozmaici wiele potraw, które do tej pory robiłeś. Warto więc wykorzystać ją nie tylko jako dekorację, ale również składnik w kuchni. Co można przyrządzić z rzeżuchy? Oto kilka propozycji.

Jajka faszerowane rzeżuchą

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Przekładamy je do miseczki, rozgniatamy, dodajemy majonez, posiekaną rzeżuchę, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek. Dekorujemy rzeżuchą. 

Sałatka z rzeżuchą

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w większą kostkę. Warzywa również kroimy w kostkę z wyjątkiem rzeżuchy, którą siekamy. Wszystko mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kurczak z rzeżuchą

Olej, ocet jabłkowy, miód i starty imbir wymieszaj ze sobą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie nasmaruj marynatą. Odstaw na 3 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie usmaż je na patelni. Przed podaniem posyp rzeżuchą.

Roladki z kurczaka z rzeżuchą

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Paprykę kroimy w paski, kładziemy ją na płaty mięsa, dodajemy rzeżuchę. Tak przygotowanego kurczaka zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony aż będą rumiane. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy nią roladki, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Przed podaniem roladki posypujemy posiekaną rzeżuchą.

 

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: