Jajka faszerowane rzeżuchą
- Jajka
- Dowolna ilość rzeżuchy
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Przekładamy je do miseczki, rozgniatamy, dodajemy majonez, posiekaną rzeżuchę, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek. Dekorujemy rzeżuchą.
Sałatka z rzeżuchą
- 5 łyżek posiekanej rzeżuchy
- 4 jajka
- Kawałek czerwonej papryki
- Ogórek
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Sól
- Pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w większą kostkę. Warzywa również kroimy w kostkę z wyjątkiem rzeżuchy, którą siekamy. Wszystko mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczak z rzeżuchą
- 2 piersi z kurczaka
- Garść rzeżuchy
- Sól
- Pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Łyżka miodu
- Łyżka startego imbiru
Olej, ocet jabłkowy, miód i starty imbir wymieszaj ze sobą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie nasmaruj marynatą. Odstaw na 3 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie usmaż je na patelni. Przed podaniem posyp rzeżuchą.
Roladki z kurczaka z rzeżuchą
- 2 piersi z kurczaka
- Czerwona papryka
- Cebula
- Pęczek rzeżuchy
- Słodka papryka
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- Olej do smażenia
- Łyżka masła
- 2 łyżki wody
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Paprykę kroimy w paski, kładziemy ją na płaty mięsa, dodajemy rzeżuchę. Tak przygotowanego kurczaka zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony aż będą rumiane. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy nią roladki, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Przed podaniem roladki posypujemy posiekaną rzeżuchą.