fot. Shutterstock
Paszteciki z kapustą i grzybami są kultowym daniem, które gości w towarzystwie barszczu czerwonego na stole wigilijnym. Trzeba jednak przyznać, że to danie będzie także świetnie smakowało w innych porach roku! Jeśli będziesz mieć na nie ochotę także po świętach Bożego Narodzenia, koniecznie przypomnij sobie ten prosty przepis!
Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki
- 500 g kapusty kiszonej,
- 300 g mąki puszystej,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 150 ml wrzątku,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 20 g suszonych grzybów,
- 7 g suszonych drożdży,
- 2 szt. żółta z jaja kurzego,
- 1 szt. cebuli,
- 1 szt. marchewki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szczypty soli,
- 2 szczypty pieprzu.
Paszteciki z kapustą i grzybami – przygotowanie ciasta
Przygotowanie całego przepisu zajmie ci około dwóch godzin.
- Przesiej mąkę do dużej miski.
- Wsyp drożdże, sól, cukier oraz dodaj żółtka i wlej ciepłe mleko.
- Wymieszaj zawartość miski. W trakcie mieszania wlej roztopione masło.
- Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto urośnie. Potrwa to ok. 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto uderz, aby je odgazować, a następnie wyjmij je na lekko oprószoną mąką stolnicę.
- Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.
- Podziel ciasto na 4 części po 10 cm każda.
- Na krawędzi każdego z pasków rozłóż farsz, a następnie zwiń je w rulon.
- Potnij zwinięte rulony na 3-centymetrowe kawałki.
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane paszteciki. Przykryj je ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Po wyrośnięciu posmaruj paszteciki roztrzepanym żółtkiem.
- Teraz można upiec paszteciki w 180 stopniach przez około 25 minut.
Paszteciki z kapustą i grzybami – przygotowanie farszu
- Zalej grzyby 150 ml wrzątku i pozostaw na około 30 minut.
- Po upływie pół godziny pokrój grzyby na drobne kawałki.
- Zeszklij cebulę na maśle klarowanym.
- Przełóż cebulę do dużego garnka i dodaj kapustę kiszoną oraz namoczone i pokrojone grzyby wraz z wodą.
- Zagotuj zawartość garnka.
- Zetrzyj marchewkę i dodaj ją z suszoną włoszczyzną do kapusty.
- Gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.
- Po ugotowaniu przypraw całość solą i pieprzem.
Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie zasmakują z... barszczem czerwonym!
Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, paszteciki z kapustą i grzybami najlepiej pasują do... barszczu czerwonego! Koniecznie sprawdź przepis na pyszną zupę, który przygotowała Magda Gessler!
Źródło: uwielbiam.pl/Krakus
Autor: Hubert Wiączkowski