Świąteczne pierniczki
Jak powinna wyglądać ta słodka świąteczna przekąska? Na pewno dobrze by było, gdyby miała mięciutkie wnętrze i ciekawy kształt, nadany przez specjalne foremki. Oczywiście jest to możliwe do wykonania w krótkim czasie! Zobacz przepis na pięknie pachnące i mięciutkie pierniczki!
Będziemy potrzebować:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g miodu
- 100 gram masła
- Dodatkowo: łyżeczka cukru pudru do oprószenia gotowych pierniczków przed podaniem
Przygotowanie pierników
Najpierw przygotowujemy miskę i roztapiamy masło. Po jego ostudzeniu wkładamy wszystkie składniki do naczynia i mieszamy je ręcznie bądź przy pomocy specjalnej końcówki do mieszania w mikserze. Jednak, gdy nie uzyskamy właściwej konsystencji i ciasto okaże się zbyt rzadkie, należy wtedy dodać więcej mąki. Nie powinno być też za twarde. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na chwilę do lodówki. Wystarczy ok. 10 minut. Po upłynięciu tego czasu posypujemy stolnicę szczyptą mąki i wałkujemy ciasto tak, by jego grubość nie przekraczała 4-5 mm. Po tej czynności zabieramy się na wycinanie świątecznych wzorków przy pomocy specjalnych foremek. Wycięte formy kładziemy na blaszkę, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
I to wszystko! Pierniczki nadają się do jedzenia już chwilę po upieczeniu, ale im dłużej będą „odpoczywać”, tym będą smaczniejsze. Przed podaniem ostygnięte pierniczki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także:
Autor: Urszula Głowiś