hity na MAXXa
hity na MAXXa

Zupa się wylała? Wiemy, jak pozbyć się plamy z barszczu czerwonego i buraków!

Plamy z barszczu to zmora, która zna każdy, kto choć raz zasiadł przy wigilijnym stole. Ale czy wiesz, że z tą czerwoną zmorą można sobie poradzić w domowym zaciszu, bez konieczności wydawania fortuny na profesjonalne czyszczenie?

Plama z barszczu - jak skutecznie się jej pozbyć?

Przede wszystkim, pamiętaj, że klucz do sukcesu leży w szybkim działaniu. Im szybciej zareagujesz na świeżą plamę z barszczu, tym łatwiej będzie Ci ją usunąć. Pierwszym krokiem jest wypłukanie plamy zimną wodą. Tak, zimną, nie gorącą! Gorąca woda może sprawić, że plama "zastygnie" i będzie trudniejsza do usunięcia. Zimna woda, z drugiej strony, powinna łatwo poradzić sobie ze świeżą plamą.

Domowe sposoby na wywabienie plamy z barszczu czerwonego

Jeśli jednak plama jest uparta, nie martw się - mamy na to sposób. Starą, dobrą metodą domową jest użycie kromki białego chleba. Tak, to brzmi jak przepis na kanapkę, ale wierz nam, to działa! Chleb ma zdolność absorbowania barwników, więc może pomóc w usunięciu uporczywych plam. Połóż na plamie namoczoną w wodzie kromkę chleba, nałóż na nią ciężar i pozostaw na około 10 minut. Następnie wypierz ubranie lub obrus zgodnie z zaleceniami na metce. Dobrym pomysłem jest również zasypywanie śladów po barszczu solą, która również absorbuje buraczany kolor - róbmy to do skutku. Powtarzaj proces, aż plama całkowicie zniknie.

A co zrobić, jeśli plama jest już stara i zaschnięta? Nie ma problemu! W takim przypadku, możesz namoczyć plamę w wodzie mineralnej przez całą noc. Dla białych materiałów, możesz dodać także odrobinę sody oczyszczonej lub kilka kropel wody utlenionej. Następnego dnia wypierz jak zwykle.

Jeśli to wszystko zawiedzie, ostatnią deską ratunku jest profesjonalna pralnia chemiczna

Pamiętaj, że plamy z barszczu nie muszą być twoim świątecznym koszmarem. Z naszymi poradami, poradzisz sobie z nimi bez problemu!

Jak pozbyć się plamy z buraków i barszczu czerwonego? fot. shutterstock.com

Oceń ten artykuł 0 0