Kieszonki z ciasta francuskiego - przepis

Kieszonki z ciasta francuskiego - przepis

Dodane: 11.05.2022
Oceń: 0 0

PRZEPIS: Kieszonki z ciasta francuskiego z porem i pieczarkami Składniki: • Ciasto francuskie • Żółtko jajka • Biała część pora • 2 szalotki • 250g pieczarek • 100g startego żółtego sera mozzarella • Łyżka masła • Łyżka oliwy z oliwek • Pieprz • Sól • Oregano • 2 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Pora i szalotkę kroimy w drobną kostkę. 2. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy pora z szalotką. Po około 3 minutach, kiedy cebula już się zeszkli - dodajemy pieczarki i smażymy. Na końcu doprawiamy lekko solą i pieprzem. 4. Gorące składniki przekładamy do miski i czekamy kilka minut, aby się delikatnie ochłodziły. 5. Do miski wrzucamy ser, doprawiamy oregano, solą i pieprzem według uznania. Dodajemy majonez i porządnie mieszamy. 6. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na 12 mniejszych części. Na środek każdego kwadrata dajemy farsz. Następnie rogi ciasta francuskiego składamy do środka - robimy coś na wzór koperty. Ważne, aby ciasto było od góry szczelnie połączone tak, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. 7. Kieszonki smarujemy żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 8. Podajemy z ulubionym sosem. 9. Smacznego! Kieszonki z ciasta francuskiego z kukurydzą i szynką Składniki: • Ciasto francuskie • Żółtko jajka • Puszka kukurydzy • 20g ulubionej szynki • 100g startego żółtego sera mozzarella • Pieprz • Sól • 2 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Kukurydzę odcedzamy i przerzucamy do miski. 2. Szynkę kroimy w małą kostkę i dodajemy do miski. 3. Następnie wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dodajemy majonez i porządnie mieszamy. 4. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na 12 mniejszych części. Na środek każdego kwadrata dajemy farsz. Następnie rogi ciasta francuskiego składamy do środka - robimy coś na wzór koperty. Ważne, aby ciasto było od góry szczelnie połączone tak, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. 5. Kieszonki smarujemy żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Podajemy z ulubionym sosem. 7. Smacznego! Gotuje: Beata Kustra https://www.instagram.com/thekustrefoodie/

przepisy jedzenie dania na szybko przekąski przepisy a przekąski food

Playlisty i kolekcje

Kraj pochodzenia wszystkich audycji w katalogu Wideo w RMF MAXXX - Polska; wszystkie audycje zostały wytworzone pierwotnie w języku polskim.
Informacja o podmiocie dostarczającym audiowizualną usługę medialną na żądanie pn. „Wideo w RMF MAXX” , spółce Radio Muzyka Fakty sp. z o.o. sp.k.