PRZEPIS: Składniki na brioche: • 360g mąki - typ 500 • 6g suszonych drożdży instant • 3-5 łyżki majonezu • 190 ml letniego mleka - polecam bez laktozy • Jajko • Łyżka soli • Łyżka cukru trzcinowego • Białko - do posmarowania wierzchu Pozostałe składniki: • 500g mięsa wołowego • Sól • Pieprz • Keczup • Majonez • Oregano • Ogórek kiszony • Pomidor • Sałata • Czerwona cebula • Plastry sera cheddara • 1-2 łyżki octu balsamicznego • 1-2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie brioche: 1. W misce łączymy mąkę, cukier, drożdże, jajko, sól i majonez. Składniki wyrabiamy ręcznie albo mikserem około 4-6 minut - w pierwszej minucie powoli dolewamy mleko. Ciasto ma być elastyczne i bardzo delikatnie przylepiać się do rąk. 2. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej suchą ścierką na 60 minut. 3. Po upływie czasy ciasto dzielimy na 9 mniejszych części i formujemy małe i okrągłe bułeczki. Kładziemy je na papierze do pieczenia, który wyłożony jest na blaszce. Przykrywamy bułki ścierką i zostawiamy jeszcze na 40 minut. 4. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. 5. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy około 16-19 minut. Przed krojeniem chwilę poczekajmy, żeby się wystudziły. Przygotowanie reszty składników: 1. Mięso doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrabiamy delikatnie dłońmi. Następnie formujemy okrągłe burgery tak, aby miały około 2-3 cm. 2. Mięso smażymy na suchej i bardzo gorącej patelni grillowej około 2,5-3 minuty z każdej strony. 3. W małym garnku łączymy cukier i ocet i dodajemy krążki czerwonej cebuli. Smażymy na małym ogniu około 15 minut. Cebula ma być delikatnie skarmelizowana - aby nie straciła całkowicie swojej chrupkości. 4. W misce łączymy 2-3 łyżki majonezu z 2-3 łyżkami keczupu i dodajemy kilka szczypt oregano. Mieszamy. 5. Obie połówki brioche smarujemy naszym sosem. Następnie na dolną część kładziemy cebulę, pomidor, sałatę, burgera, ser cheddar, ogórek i górną część bułki. W środek wbijamy wykałaczkę i gotowe! Gotuje: Beata Kustra https://www.instagram.com/thekustrefoodie/